Dolar 35,2056
Euro 36,6743
Altın 2.970,00
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C

‘Üst liglere oyuncu yetiştiremiyoruz’

A+
A-
06.05.2016

Fatih Karagümrük Başkanı Cengiz Günaydın, alt liglerdeki en büyük problemin alt yapı ve tesis problemi olduğunu ifade etti.

Spor Toto 2’nci Lig Kırmızı Grup’ta yer alan Fatih Karagümrük’te Başkan Cengiz Günaydın, Doğan Haber Ajansı’na (DHA) açıklamalarda bulundu. Cengiz Günaydın, alt liglerin tesis ve maddi problemleri nedeniyle üst liglere oyuncu yetiştiremediğini, belediyelerin yaptığı cüzi yardımların da yetmediğini söyledi.

Sezon başında 7 futbolcularını bir üst lige sattıklarını ifade eden Başkan Günaydın, ‘Buradan elde edilen bonservis geliri kulübümüz için de çok önemliydi. Haliyle ihtiyaç olduğu için böyle karar aldık. Yeniden bir kadro kurduk. Bu sene oluşturduğumuz kadro daha genç ve belli bir riskleri de göze aldık. Yani sezon başında yaptığımız konuşmalarda da ‘icap ederse küme düşmeyi dahi göze alacağız ama özellikle genç oyuncularla ilgili bizim kulüp politikasından ödün vermeyeceğiz’ dedik. Bu ilk yarıya pek yansımadı ama ikinci yarıda daha az puan aldık. Biraz sıkıntı yaşadık sonlara doğru. Bu kadro ve yaş ortalaması ile ligde kalmak bizim için önemliydi. Ben bu sene ligde kalmanın bir başarı olduğunu düşünüyorum’ dedi.

‘KULÜPLERİN SINIRLANDIRILMASI GEREKİYOR’
Alt liglerdeki en büyük problemin alt yapı olduğunu ve Türkiye’deki kulüplerin sınırlandırılması gerektiğini dile getiren Cengiz Günaydın, ‘Bizler alt ligleriz, üst liglere oyuncu yetiştiriyoruz. Ama buradan yukarıya çok oyuncu gitmiyor. Bunun da nedeni alt liglerdeki kulüplerin alt yapı problemi var. Bir çok kulüpte alt yapı yok. Belediyeler desteği olan ve olmayan kulüpler var. O yüzden federasyonun buna el atması lazım. Alt ligler ile ilgili revize olması lazım. Türkiye’de 129 tane kulüp çok fazla, 90 ile 98 arasında sınırlandırılması gerekiyor. Türkiye’de eğer profesyonel kulüp sayısında indirime gidilirse yani 3’üncü Lig’in iptali söz konusu bu konuşuluyor ciddi derecede. Belki biraz daha kalite artar ama 90 kulübün de yine alt yapısı olmamış olacak. Onların da yine alt yapı problemleri olacak. Bugün hali hazırda bu liglerde mücadele eden bir çok kulübün kendine ait tesisi yok. O yüzden tesisleşme konusu bence alt liglerin en büyük problemi’ ifadelerini kullandı.

‘ALT YAPIDAKİ SIKINTILAR BAŞARI DEVAMLILIĞINI ENGELLİYOR’
1926 yılında kurulan Fatih Karagümrük’ün yeniden eski günlerine dönmesi ile ilgili de konuşan Başkan Cengiz Günaydın, ‘ Kulüp, 1983-84 sezonunda Süper Lig’e çıkmış. 2004-2005 sezonunda 1’inci Lig’e çıkmış. Ama alt yapı ile ilgili sıkıntılar olduğundan böyle devamlılık göstermemiş. Karagümrük Kulübü’nün yine eski günlerime dönebilmesi için alt yapı hamlesini başlatması ve bu problemi gidermesi lazım. Tesisimiz yok. Alt yapıdaki oyuncularımızın çalışacak yerleri yok. Fatih İlçesi’nin tek profesyonel takımıyız. Yıllardır bu ilçenin lokomotif görevini yapıyoruz bu anlamda ama hala kulübümüze ait bir tesis yok, saha yok. A Takımımız ve alt yapımız aynı sahayı kullanıyor. Sentetik saha kullanıyoruz. Bu profesyonel bir takıma yakışmıyor ama mecburuz buna. Ne zaman biz alt yapımızı ve tesisleşmeyi uygun hale getirebilirsek o zaman Karagümrük Süper Lig’e de çıkabilir, Avrupa kupalarına da gidebilir oralarda kalıcı olabilir.

“FATİH BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI YARDIMLAR YETERLİ DEĞİL’
Türkiye’deki sponsorluk yasasında problem olduğunu ve sponsorlarında bu sorundan dolayı spora farklı bir bakış açısı ile yaklaştıklarını vurgulayan Başkan Günaydın, ‘Sponsorluklarla ilgili ciddi sıkıntı var. Bu anlamda da bizim pek bir beklentimiz yok. Fatih Belediyesi’nin de bize cüzi yardımları oluyor ama bunu Ümraniye Belediyesi, Kartal Belediyesi, Pendik Belediyesi veya Sancaktepe Belediyesi ile karşılaştırdığınızda çok komik oluyor. Yine de yapılan yardımlarla ilgili teşekkür etmek gerekiyor ama yeterli miktarda mı değil. Bizim belediyemizden beklentimiz her zaman şu olmuştur; ayni yardım. Yani bizim ne eksiğimiz varsa onun giderilmesidir. Bu kulübe mutlaka tesis, yer kazandırılması gerekiyor. Belki bu ilçe sınırları içerisinde olmayabilir. Bugün Beşiktaş Ümraniye’ye gitmiş, Fenerbahçe Samandıra’ya gitmiş, Galatasaray gidip Seyrantepe’de maçını oynayabiliyor. Biz de başka bir ilçede barınabiliriz ama maçları Karagümrük’te oynayabiliriz. Belediyeden bu konudaki isteğimiz, arzumuz kulübümüze ciddi ve kalıcı bir tesis kazandırılması’ dedi.

‘3’ÜNCÜ LİG EKİBİNİN YILLIK GELİRİ SÜPER LİG’DEKİ 1 MAÇLIK GELİRİN ALTINDA’
Elde edilen gelir ile idare etmeye çalıştıklarını ve futboldaki gelir dağılımının büyük problem oluşturduğunu söyleyen Cengiz Günaydın, ‘Bugün Süper Lig’de bir galibiyete 1 milyon 300 bin TL verilirken, 3’üncü Lig’deki bir kulübün yıllık geliri 1 milyonun altında. Bir tarafta bir maç karşılığı 1 milyon 300 bin TL, diğer taraftan en alt ligde yetiştirici lig diyoruz biz buna senede kazanılan para 1 milyonu bulmuyor. Bu adaletsizlik giderilirse, gelir dağılımı daha eşit ve dengeli hale getirilebilirse o zaman Türk futbolu biraz daha iyi yere gelebilir. Şartlar eşit değil, bir yanda belediyelerin ciddi destek verdiği kulüpler, diğer yandan şirket olan veya bizim gibi semt kulüpleri yani destek almayan kulüpler. Bu da eşitsizlik. Çok ciddi bir problem. Şu anda 2’nci ve 3’üncü Lig’de ortalama 80 bin TL’ye oynayan bir futbolcu bakıyorsunuz aynı ligde bir başka kulübe 400-500 bin TL’ye transfer oluyor. Bu çok ciddi bir tehlike. Futbolcular çok genç yaşta para ile tanışıyorlar, kariyer planları ve gelecekle ilgili bir planları yok. Siz 100 bin TL verdiğinizde başka bir takım 15 bin TL fazla veriyorsa oyuncu 4 sene sonrasının kariyer planını 15 bin TL için çöpe atabiliyor. Be 20 bin TL için bir alt lige giden oyuncular biliyorum. O yüzden TFF’den bu adaletsizlik ve eşitsizliğin giderilmesini rica ediyorum’ diyerek sözlerini noktaladı.

Mustafa AKIN/İstanbul,(DHA)

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!