Dolar 34,4179
Euro 36,3354
Altın 2.846,70
BİST 9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 17°C

Türk futbolunda yabancı transfer çılgınlığı

A+
A-
24.07.2015

2015-2016 Futbol sezonunda uygulanacak yabancı oyuncu transfer serbestliğinde ne hedeflendi?

1. Liglerimize oyuncu kalitesini arttırmak mı?
2. Temaşa ve seyir kalitesini geliştirerek arttırmak mı?
3. Kaybolan seyirci sayısını tekrar tribünlere çekmek mi?
4. Ülkemizin uluslararası müsabakalarda başarı elde etmesine yardımcı olmak mı?
5. Türk futboluna katkı ve destek sağlamak mı?

Türkiye olarak, Türkiye Futbol Federasyonu olarak, TFF Genel Direktörü olarak, TFF Gelişim Direktörlükleri; yatırımını futbolun gelişmesi için yapmış ülkelerin zirve yaptığı ve en son gelinen noktadaki uygulamalarını alarak kendimize bir model oluşturmaya çalışıyoruz. En büyük yanlışı da burada yapıyoruz. Almanya Futbolunu geliştirmek için 950 milyon Euro gibi bir yatırım yapıyor, temele inerek amatörlerden ve kulüplerin alt yapısından başlayarak yapılanmalarını bir sistem, bir proje çerçevesinde dünya şampiyonluğu, kulüplerinin ise şampiyonlar ligi finalini oynamasına imkân ve olanak yaratıyor. Bunu da ülke futbolunun dünyada söz sahibi olabilmesi için yapıyor.

Yine bu Almanya 3.5 milyon Türk’ün yaşadığı ülkelerinde ciddi anlamda Türk Futbolcularının yeteneklerini tespit ediyor, geliştiriyor, futbollarına da Türk oyuncularla damga vurduruyor. 3.5 milyondan Türk milli takımının iskeletinin % 50 gibi bir oranda oluşmasına imkân veriyor. Ülkemize de destek ve katkı sağlıyor. Biz ise 80 milyondan ne yazık ki sadece yarısını bile zorlanarak çıkartabiliyoruz! Ve sonuçlar da ortada.

Bir örnekte İngiltere’den kulüp bazında Manchester United altyapıları için 220 milyon Sterlin ayırarak büyük bir projeye imza atıyor. Oyuncu yetiştirmek için diğer ülkeler ve kulüpleri yatırımlarını bu bazda gerçekleştiriyor. Alt yapı eğitimlerine ve oyuncuların yetişmesine ciddi önem veriyor. Ondan sonra da kendi yetiştirdiklerinle rekabet etmesi için transfer politikası belirliyorlar. Yabancı oyuncu transferinin serbestliği gibi.

Bu konular ise ülkemizde gerçekten çok tartışıldı, çok konuşuldu, soyut çok şeyler vardı ama somut hiçbir dayanak yoktu. Bunlarla beraber ülkemize yapılan yabancı oyuncu transferi ile birlikte milyon EURO’lar milyon dolarlar 2015-2016 sezonunda da uçup gitmekte. Ve o kadar acıdır ki Amatör kulüplerimiz bile yabancı oyuncu hayranlığına ciddi imzalar atmakta.

Ülkemizde uygulanan bu transfer politikasını zamansız ülkemize zerk eden federasyon Türk gençliği ve Türk futbolcusunu gelişmesi ve yeniden yapılanması için yapılan toplantılardan nasıl bir sonuç alındı, yapılan tespitler nelerdi ve Türk futbolu için neler yapılacaktı? Şahsen ve genel olarak merak konusu olduğunu düşünüyor ve bu transfer politikasında büyük rakamların uçup gitmesinden ya da yatırımın tamamen Türk futboluna dünyanın hiçbir yerinde olmayan ülkemize has Bölgesel Genç İnsan mozaiğimize yapılması ve kalkındırılması düşüncesiyle…

Oktay Artış

ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!