Sekbanlarspor adı bu Cami’den geliyor
1987 yılında Kartal’da kurulan ve Köy Hizmetlerispor olarak Amatör Liglerde adını duyuran takım sonradan Ataşehir’e bağlı Kayışdağı’na taşındı ve ismi Darülacezepor oldu. Ardından Zabıtaspor olarak değiştirildi ve ikameti Anadolu Yakasından İstanbul Fatih’e alındı. Son olarak da Sekbanlarspor adında karar kılındı ve takım İstanbul’un Bayrampaşa ilçesi Kulüpleri arasına adını yazdırdı.
İstanbul Süper Amatör Ligde Bölgesel Amatör Lige yükselme mücadelesi veren Bayrampaşa ilçesinin takımı olan Sekbanlarspor’un kısa hikayesi böyle.
9 spor dalında mücadele veriyor
Başkanlığını Rıfat Yel’in yaptığı Sekbanlarspor’un, Futbol, Basketbol, Voleybol, Atletizm, Boks, Judo, Wushu ve Taekwondo gibi branşlarda mücadele eden sporcularının toplam sayısı 315’e ulaştı. U11, U12, U13, U14, U15, U16, U17, U19 ve büyükler kategorisinde futbol takımları olan Sekbanlarspor bu günlerde okçuluk takımını da yarışmalara dahil etmenin heyecanını yaşıyor.
Sekban, Yeniçeri ocağının altmış beşinci ortası mensubuna verilen ad. Sekban teşkilâtı, Murâd Hüdavendigâr zamanında padişahın ordusunda mevcuttu.
İstanbul’un ismi en uzun camisi
Sekbanlarspor’un isminin buradan geldiği de düşünülebilir ancak sarı-mavililere Sekbanlarspor adının verilmesinin esas sebebi İstanbul’un ismi en uzun camisinden gelir… Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii… Fatih Saraçhane’de bulunan Anakent Belediye Sarayının yanında bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminin İstanbul Kadısı Kadı Hüsamettin Çelebi tarafından yaptırılan Cami, Sekbanlarspor’a son adının verilmesine asıl olan sebeptir.
Savaşta önde gidenler
Sekbanlar Camisi’nin de yer aldığı Saraçhane denilen bu tarihi bölgede evvelden yeniçeri odaları mevcuttu. Yeniçerilerin savaşta önde giden birliklerine Sekban ismi verilirdi. Saraçhanede Yeniçerilerin Sekban sınıfına yerler vardı. Kadı Hüsamettin Çelebi bu camiyi yaptırdığında fetih döneminde şehit olan 18 sekbanın mezarını hazireye (cami etrafına) kattı. Cami böylece 18 sekbanlar olarak anılmaya başladı. 1755 yılında çıkan yangında hasar gören Cami Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi tarafından tekrar yapıldı.
İstanbul’un merkezi
Saraçhane’ye genelde Şehzadebaşı denilir. Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta ölen oğlu Şehzade Mehmed Saruhan için Mimar Sinan’a yaptırdığı Şehzade Camii’nden adını alan bu bölge İstanbul Fatih ilçesinde, Vefa semtinin üstünde, Vezneciler’in yanında, İstanbul Büyükşehir Belediye Binasının olduğu semttir. Bir dönemler tiyatrolarıyla ünlü, güzide bir kültür merkezi olan bölgede bir rivayete göre İstanbul’un merkezi olduğuna kanıt bir yeşil taş vardır.
Şehzadebaşıspor Kulübü yıllar önce Güngören ilçesine taşındı. Bölgede, Vefa, Sakarya İMÇ takımları var. Süleymaniye Sirkeci, Kapalıçarşı isim değiştirdi. Gedikpaşa Küçükçekmece ilçesine gitti.
Ali Kemal Demir