Paralar nereye gidiyor?
Amatör: Zevk için yapılan eylem demektir. Özellikle İstanbul amatör futbolda yıllardan beri liglerde futbolcular para ile oynatılmakta. Neden ve niçin?
Kulüpler geçmişte mahalle eşrafının talep ve çabaları ile imkansızlıklar içerisinde halka ve gençlere spor yaptırmak amacı ile kurulmuş sosyal derneklerdi. Mahalleye kazandırılan bu eylemdeki amaç, hem gençlerin sağlıklı ve ahlaklı bir kişilik kazanması ve hem de halkın maçlar sayesinde birbiri ile kaynaşmasını sağlamaktı. O zamanlar ne malzeme, ne bir kulüp binası veya yeri, ne çim sahalar ne de para vardı. Kulüp yöneticileri, oyuncuları ve mahalle halkı iyi niyetlerle bu sosyal faaliyete karşılıksız destek veriyorlardı. İşte o zamanlar insana, kişiye ve topluma saygı ve sevgi vardı. Bu sayede de toplum şimdiye göre daha huzurlu ve mutlu idi.
Şimdi gelelim amatör liglerde son yıllara. Futbol bir takım oyunudur. Takım kulübün kurulu olduğu mahalle, ilçe, il ve ülkenin gençleri tarafından oluşturulur. Amaç sağlıklı, ahlaklı, kötü alışkanlıklardan uzak duran, kişinin sosyalleşmesi ve ülkeye iyi bir nesil kazandırmak için yapılan faaliyettir. Gelelim önceleri para gücüne dayanarak para harcanmayacak bir sosyal faaliyette paralar harcamayan egolu kişilere, Başkan ve Yöneticiler… Amatör liglerde sporculara para harcanmaz. Spor için, tesisleşme, yatırım, altyapı grupları, sosyal ve kültürel faaliyetler için para harcanır. Futbolcuların ceplerine bir sezon oynadıkları için para konmaz. Çünkü o futbolcular çoğunlukla ne o mahallenin ne bir ferdidir ne de takım ve forma aşkı için oynar. Bu sporcular sadece para için oynarlar. Sezon bittiğinde de çekip giderler. Çoğunlukla bu sporcuları bir daha göremezsin. Sayın başkan ve yöneticiler; ne oldu o verdiğiniz binlerce liralar! Uçtu gitti. Ne uğruna? Egolar uğruna…
Bu topluluk kişiliği oturmamış, sosyallikten bir haber, yolda yürümesini, topluma nasıl hitap edileceğini, insanlara nasıl davranacağını ve en acı ve kötüsü tribünde nasıl hareket edeceğini bilmeyen Egosu yüksek insan topluluğudur. İşte böyle ve yukarıda profilini çizilen bir yığın kişi kulüpleri yönetmek için sözde çalışmaktalar. Bu kişiler biraz para gücü ile hesapsız ve mesnetsiz bir şekilde amaç dışında nereye gittiği belli olmayan paralar dağıtarak egolarını tatmin etmektedirler. Üstelik te tribünlerde teknik adamlara, oyunculara ve seyircisine para gücünü öne çıkararak ahkam kesmektedir. Ama bu egolu kişilere, altyapılarınız, kulübe gelir getirecek işletmeler açmak, sosyal faaliyet projeleri ve sporcuları getirip- götürecek araç için ne gibi girişimler yaptığınız dendiğinde nereye gittiği ve ne amaçla o paraları harcayanlar sus – pus olmaktadırlar. Az sayıda da olsa imkansızlıklar içerisinde mahallelerindeki gençlere ve çocuklara spor yaptırmak için çırpınan başkan ve yöneticiler. Nasıl olacak? Türk futboluna nasıl futbolcu kazandırılacak?
Bu duruma çanak tutan anlayış, öncelik sırasına göre TASKF (Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu), İl Temsilcilikleri, İl ASKF’leri ve TFF Başkanıdır. Bu dernek, özerk ve tüzel kurumlar neden el atmazlar? Yapacakları yaptırımlar çok basit. Dünya futbolunda FİFA’nın yaptığı gibi mali disiplin uygulamak. Herhangi bir şekilde sporcusuna para verdiği (belgeli-belgesiz) tespit edilen kulübe kademeli olarak spor faaliyetlerinden men cezası vermek, tekrarın da aynı durum tespit edildiğinde kulüp lisansının iptaline gidilmesidir. Bu kontrolü yapacak ülkede çok duyarlı insanlar var. Bu kişilerden oluşturulacak kontrol ekipleri hiç paranın bahsinin geçmemesi gereken amatör bir faaliyet için kontrol ekibi kurulabilir. Böylelikle bir nebze de olsa Egolu kişiler kontrol altına alınılabilir.