İASKF Kongresinin ardından (2)
İstanbul Amatör Futbol Federasyonu, 1980’li yıllarda Ankara’da yapılan Kongrelere gidecek Delege bulamıyordu. Şimdi ise Delege olmak için yarış haline girenleri görüyoruz.
İASKF’nin 16. Olağan Genel Kurulu birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Oy kullanma düzenindeki aksaklıların yanı sıra, iki Adaydan Seymen Gençtürk’e Ali Düşmez’e oranla eksik süre verilmesi büyük tepki çekti.
Beşiktaşlı olduğunu herkesin bildiği Seyit Ateş’in Divan Başkanı olarak Beşiktaş’ı alkışlatması da birçok tepki aldı. 2’nci Kongrede de Divan Başkanı olarak görev yapan Ateş, Beşiktaş’ı çok sevebilir ancak bu sevgisini gizlemesi gerekirdi.
Genel Kurul’a iki adayı da tanımayan bir Delegeyi getirseler ve “Adayların konuşmalarını dinle, aklına yatan kişiye oy ver” deseler kesinlikle Seymen Gençtürk’e oyunu verirdi. Çünkü Seymen Gençtürk yapacaklarını anlatmaya çalıştı. Ali Düşmez ise “100 tane proje gerçekleştirdim. Hangisini anlatayım!” diyerek topu taca attı.
İhtisas Kulüplerinin durumu
Bu seçimde 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre kurulan İhtisas Spor Kulüpleri kazananı belirleme adına önemli bir görev üstlendiler. Bu Kulüplerden bazılarının etraflıca araştırılması gerekir. İASKF seçiminde oy kullanan İhtisas Spor Kulüpleri seçtikleri spor dalının bütün kategorilerinde faaliyet gösteriyorlar mı? Faaliyet gösterecekleri spor dalında, en az üçüncü kademe Antrenör belgesine sahip sözleşmeli teknik adam çalıştırıyorlar mı? Faaliyet gösterecekleri spor dalının faaliyet giderlerini karşılayacak gelire sahipler mi? Faaliyet gösterecekleri spor dalı ile ilgili tapulu veya kiralanmış tesislerinin bulunuyor mu? Çünkü bu Kulüplerin arasında Dünya Şampiyonu çıkartan olduğu gibi kurulmak için kurulan da mevcut.
Dünkü yazımızda Beykoz ilçesini değerlendirdik. Şimdi ise Üsküdar’ı anlatmaya çalışacağız.
Üsküdar’da sorun büyük
Futbolu geri giden, Kulüpleri tek tek liglerden düşen Üsküdar… İstanbul’daki en önemli ilçe… İstanbul’daki en kötü durumdaki ilçelerden birisi… Atı alan Üsküdar’ı geçmeden Üsküdar futbolunun kurtulması için çalışma yapılması gerekir çünkü gidişat çok kötü. Üsküdar’da seçim çalışmaları için bulunan İASKF Başkanı Ali Düşmez, 6 Nisan’da Üsküdar’da, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katıldığı toplantıda Kulüpler ile bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü spora katkıları ve hizmetlerinden dolayı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e teşekkür etti… Üsküdar’da yeni bir tane tesis yapmamış, var olanların durumunu iyileştirmemiş bir Belediye Başkanına “sizi başarılı buluyoruz” derseniz, kusura bakmayın ama söyleyecek sözüm yok. Üsküdar takımları iç saha maçlarını başka ilçelerde oynarken siz Başkanı eleştirmez iseniz Belediye Başkanını icraat yapmaya zorlamazsanız sorunlar çözülmez. 2. Ligden düşen ve Bağcılar’a taşınan Anadolu Üsküdar, 3.Ligden düşen Beylerbeyi, Süper Amatör Ligden düşen Selimiyespor ve Çamlıcaspor ile Bölgesel Amatör Ligden terfi edemeyen Çengelköyspor ve lige katılmayarak 1. Amatör Ligden düşen Üsküdar 1919 ile 1. Amatör Ligden düşen Acıbademspor 2016-2017 sezonunu kötü bitirdiler. Barbaros ve Kemahspor Süper Amatör Lige yükseldiler. Öz Karacahmetspor’un yaşadıkları ayrı bir olay. Kırmızı-siyahlıların Başkanı 76 yaşındaki Sümer Işık genç takım maçındaki olaydan sonra takımının A takımına Hakem gönderilmeyince çareyi Başkanlığı kendi isteği bırakmakta buldu. Sakaryaspor ile Üsküdar Anadolu’da Yöneticilik yapan Sümer Işık’ın ağabeyi İstanbul Emniyetinde Müdürlük yapmış önemli bir isim. Ancak, Hakeme yumruk sallaması Sümer Işık’ın elini kolunu bağladı. O olayda Hakemin ettiği küfrü de unutmamak lazım. Bu hakem de sanıyorum o günden sonra maç alamadı. Öz Karacahmetspor deyince semtte esnaf olan Ahmet Öztürk’ü anmadan geçmeyelim. Çok özverili bir kişi olan Ahmet Öztürk, İstanbul İl Hakem Kurulundan çıkarken takımının düştüğü durumdan dolayı gözyaşlarına hakim olamayan isim. Öz Karacahmetspor’da şimdi Başkan Huriye Ölge adında bir hanımefendi. Ve, bu hanımefendinin siyasi geçmişi de oldukça kuvvetli.
Üsküdar: üç yıl önce, üç yıl sonra
Çok değil üç sene önceki İASKF seçimlerinde 69 Delege ile seçime damga vurmuştu Üsküdar ilçesi… Nedeni ise 69 delegenin tamamının seçime iştirak etmişti. Üsküdarlılar, oyların tamamını Ali Düşmez ve ekibi lehinde kullanarak en büyük desteği vererek hiç fire vermeden tam destek olmuştu. Pazar günü yapılan seçimlerde ise çok şey değişti. Bu seçimde neler mi oldu madde madde açıklayalım.
Ali Düşmez ve ekibi ilçeye geldi. Seymen Gençtürk ve ekibi gelemedi
Ali Düşmez ve ekibi seçimler öncesi ilçeyi ziyaret etti. Seçimlere iki hafta kala Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı ve aynı zamanda İASKF Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gürlü, tüm Delegelere çağrıda bulunarak kahvaltı organize etti. 8 yıldır Kulüpler Birliği Başkanı olan Gürlü’nün davetine katılım beklendiği seviyede olmamıştı. Buna karşı Seymen Gençtürk ve ekibi Üsküdar’a gelemedi, Kulüplerle buluşamadı.
Delege sayısı 69’dan 78’e çıktı ama nasıl?
2014 yılındaki seçimde Üsküdar’da 69 Delege varken bu seçimde sayı 78 delegeye yükseldi. 25 Kulübü olan Üsküdar’da Doğangüneş takımı Genel Kurul kararı almadığı için delege bildiremedi ve seçime katılamadı. Kulüpler Birliğinden çekilen Çengelköyspor da Kongreye katılmadı. Bana göre İstanbul futbolunun patronu olacak seviyede bir kişi olan Çengelköyspor Başkanı İsmet Özay bu Kongreye gitmiyorsa bildiği bir şey vardır… Acıbadem Üsküdar hazirunu imzaladı ancak konuşmalar uzayınca oy kullanmadan ayrıldılar. 3 sene önce kurulan Üsküdar 1919 Kulübü ilk defa oy kullandı. Üsküdar’da ayrıca Üsküdar Gençlik ve Spor, İşitme Engelliler ve İstanbul Gençlik Hizmetleri Spor Kulübü İhtisas Kulübü olarak seçimde yer aldılar.
Üsküdar’da Üsküdarlı olmayan kişiler oy kullandı
Üsküdar’da geçmiş seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de farklı kişiler Delege oldu. Üsküdar’da üç Kulüpte toplamda 8 Delege Ali Düşmez ve ekibinin lehinde oy kullanılması adına Avrupa yakasından bir ilçeden getirilerek Delege yapıldı. Bu sekiz kişi de seçimlerde oy kullandı. Birbiri ile alakalı olan bu üç Kulübün Delegelerinin sekizini maalesef Üsküdar’da tanıyan çıkmadı! Kirazlıtepespor’da Kulüpler Birliğine Kongreye katılmayacağını beyan etmişti ancak son anda karar değiştirip seçime katıldı ve oy kullandı.
15. Sandıkta nasıl bir sonuç çıktı
Üsküdar ve Tuzla takımlarının oy kullandığı 15.Sandıkta 67 kişi oy hakkını kullandı. Tuzla’dan 8 oy kullanıldı. Üsküdar’dan ise 78 Delege’den sadece 59 oy kullanıldı. Bu 59 oydan ise 8 tanesi blok oy olarak Üsküdarlı olmayan kişiler tarafından sarı liste ile seçime giren Ali Düşmez ve ekibine kullanıldı.
Üç yılda ne değişti ve Üsküdar’da oylar %100’den nasıl %50’ye düştü
Üç yıl önce de Üsküdar’da sadece Ali Düşmez ve ekibi seçim çalışması yapmıştı. Diğer iki listede Üsküdar’dan hiç bir Delege olmamıştı. Ali Düşmez ve ekibinde ise Asil Yönetim Kurulunda Üsküdar’ın iki Delegesi olan TFF İstanbul İl Temsilcisi eski Yardımcısı Ufuk Tatar ve Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü yer alırken, Yedek Yönetim Kurulu listesinde ise üç sene önce Üsküdar’dan kimse yer almamışken bu seçimde Ünalanspor Kulübü Başkanı Cemil Bozkuş ve Kemahspor Başkanı Hüseyin Çakmaktaş yer aldı. Yani yönetim bazında iki kişiden dört kişiye çıkmış olmasına rağmen %50 oy kaybı yaşanması Üsküdarlı yöneticilerin mevcut sisteme karşı tepkisini açıkça ortaya koymuş oldu. Burada bir isme dikkat çekmek gerekir; Kemahspor Başkanı Hüseyin Çakmaktaş… Hüseyin Çakmaktaş, Sayın Cumhurbaşkanımız ile geçmiş zamanda çalışmış bir isim. Üsküdar’da çok sevilen Kemahspor Başkanı, Cumhurbaşkanımızı doğrudan arayabilecek kadar etkili bir isim. Böyle bir kişinin İASKF’de olmasına sevindim.
Yemen Ekşioğlu’na rağmen!
Üç sene önce Ali Düşmez ve ekibine sorgusuz bir şekilde tam destek veren Üsküdar takımlarının bu seçimlerde neden aynı şekilde destek vermedi, asıl araştırılması gereken konu burası… Ya da bir aday nasıl hiç gelmediği, seçim çalışması yapmadığı ilçede oyunu büyük ölçüde arttırır. Hem de Yemen Ekşioğlu’nun kalesi sayılan bir ilçede…
İASKF destek vermedi
Üsküdar’ın kendi içinde problemleri var. Üsküdar’da tesis sorunu en üst seviyede. Bir çok kulübün ise ne kulüp binası var ne de herhangi bir geliri var. Lig maçlarının tamamını deplasmanda oynuyorlar. Üsküdar Belediyesi ise son yıllarda maddi desteğini iyice azalttı. Hal böyle olunca da İASKF’nin bu konularda hiç bir girişimde bulunmaması ve destek olmaması bu tablonun çıkmasında önemli etkenlerden biri oldu.
Tansu Açabey’in etkisi büyük oldu
Bu seçimde Üsküdar’ın ağabeyi sayılan Yemen Ekşioğlu, geçmiş yıllarda yaşadıklarına rağmen Ali Düşmez ve ekibine destek verdiğini deklare etti. Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü ve İl Temsilcisi eski Yardımcısı Ufuk Tatar da tekrardan İASKF seçimlerinde Ali Düşmez’in Asil Yönetim Listesinde yer aldı. Bu seçimin sürprizi ise daha önceki seçimde Ali Düşmez ve ekibine destek veren aynı zamanda da Ankara için asil listede yer alan Tansu Açabey’in Seymen Gençtürk ve ekibine destek vermesi oldu. Genç teknik adam, Seymen Gençtürk Başkanlığındaki Yönetim Kurulu asil üyesi olarak yer aldı. Bununla yetinmedi, Üsküdar’da tek başına seçim çalışması yaptı. Sadece Üsküdar’da değil, Anadolu yakasındaki diğer ilçelerde de seçim çalışması yaptı ve oyların rengini değiştirdi. Kongre günü faal görev yaptı. Peki nasıl olur da Yemen Ekşioğlu’nun elinde büyüyen birisi, kendisine ‘evladım’ diyen bir kişiye rakip olur? Kimileri ‘karşılıklı dövüş’ dedi ama işin aslı öyle değil. Hem Tansu Açabey nasıl olur da, TÜFAD’tan dolayı kavgalı olduğu Rıza Çavuşoğlu ile yan yana gelir ve bu ekibe destek olur? Bunlar hep merak konusu… Açabey’in, Seymen Gençtürk ile görüşmesinde Yemen Ekşioğlu’na olan sevgisini anlattığı ve “Yemen ağabey diğer listede olsaydı ben de o liste için çalışırdım” dediğini biliyorum. Ömrü boyunca Yemen ağabeyini satmayan Tansu Açabey’in muhalefet kanadında yer almasının sebebi bana göre Gençtürk’ün listesindeki Yetkin Karakaş ile olan dostluğu ve ağabey-kardeş ilişkisidir.
Ve Mustafa Gürlü…
Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü Valide Tayfunspor Başkanı. Benim çok saygı duyduğum bir spor adamı. Başkanın, seçimin hemen ardından sosyal medyadan yaptığı sitem dolu paylaşım önemli… Üsküdar’da Kulüplerin bazıları Mustafa Gürlü’ye idman sahalarının düzenlenmesi ve Belediye ile ilişkiler konusunda tepkili. Aslında Üsküdar’da Kulüpler Birliği Başkanı olmak zor. Bütçeleri yok denecek kadar az. Sahaları yok. Üsküdar takımları, Yemen Ekşioğlu ile Ali Düşmez’in destekleri sonucunda TFF’nin Beylerbeyi Futbol Direktörlüğüne ait halı sahasında idmanlarını yapıyor. Bu idman düzenlenmesini de Nefi Erenoğlu’nun yaptığını öğrendim. Çok yetersiz imkanlara rağmen Kulüpler ile Belediye arasında, Kulüpler ile TFF arasında elçi görevi yapan Mustafa Gürlü’nün Başkanlığındaki Kulüpler Birliği, ilçelerinde Türkiye Şampiyonasına giden takımları kendi imkanlarınca ödüllendiriyor. Mustafa Gürlü’nün bu seçimden sonra kendisinin de olduğu Yönetim Listesine oy vermeyen Kulüpleri ötekileştirmeden destek olacağına inanıyorum.
Sonuç itibari ile Üsküdar’da Ali Düşmez kaybetti. Seymen Gençtürk ise seçim çalışmasına gidemediği ilçeden inanılmaz sayıda oy alması ve İhtisas Kulüplerine rağmen Üsküdar’ı 26’ya 25 kazanması tüm İstanbul’da dikkatleri çekti. Demek ki Gençtürk Üsküdar’a gidebilseydi neler olacaktı!
Diğer yazıda Kadıköy ile Ataşehir ilçelerini yazacağım
Ali Kemal Demir