Futbolun beşiği olan amatör ligler ne olacak?
Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sebebiyle ara verilen 2019-2020 sezonunda liglerin akıbeti henüz belli değil. Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakalarının tamamlanmasına yönelik olarak çalışmalar yapılırken TFF, liglerin başlamasına dair tarih de verdi. Ancak alt ligler dediğimiz amatör ligler ne olacak? Herkes bu sorunun cevabını bekliyor.
Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, geçtiğimiz haftalarda TFF Başkanı Nihat Özdemir ve kulüp başkanları ile video konferans yöntemiyle bir toplantı yaparken, izlenecek yol haritası hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bilim Kurulu’nun da onay vermesi halinde liglerin 12 Haziran’da başlaması ön görülüyor.
Futbolda pandemi krizinden dolayı sadece profesyonel liglerin konuşulduğu sorunun ekonomik, sosyolojik, siyasal boyutlarının etrafında dönüp şekillendiği her şeyin bu liglerin merkezinde cereyan ettiği şu günlerde amatör olmak bir hayli zor olsa gerek. Oysaki bu ligleri besleyen oyuncu kaynağı tarlası yetiştirme merkezi dediğimiz yerel ligleri geliştirip desteklememiz gerekirken yok saymak, umursamamak görmemezlikten gelmek, profesyonel tavırlar sergilemek nasıl bir garabettir anlaşılır gibi değil.
Herkes kendi pozisyonuna uygun çözüm önerisi istiyor
TFF Başkanı Nihat Özdemir’in ve ekibinin Bölgesel Amatör Lig hariç hiç sözünü etmediği Amatör kulüplerin sorunlarını çözme gayretini, süreci şeffaf bir şekilde yönetip mesuliyeti futbolun bütün bileşenlerine dağıtma iradesini henüz göremedik. Temsiliyet anlamında üst liglerin konuşulduğu amatör liglerin sözünün geçmediği bu program ve kararlarda bizi temsil eden, hakkımızı savunan, bu dairedeki insan grubunun yüreğine dokunan bir yönetici olmalıydı. Herkes kendi pozisyonuna uygun çözüm önerisi istiyor. Belirsizlik devam ettiği müddetçe insanlardaki endişeler de artıyor. Bu sorunun çözümü açısından acilen klasman grubunun kulüp başkanları, teknik sorumluları, takım kaptanları ve hakem kurulu temsilcileri toplanıp her grubun kendi arasında bir çalışma yapması, karar alması ve sonrasında alınan bu kararların grup temsilcileriyle federasyon yetkililerinin yapacağı toplantıda sonuçlandırılması gerekmektedir. Liglerin akıbeti geniş tabanlı katılım sonucu istişareyle alınmış olacağından herkes tarafından kabul görecektir. Yetkinin ve mesuliyetin paylaşımı herkesle ilgili kararlarda önemlidir.
SAL ve 2. Amatör Ligler ne olacak?
İstanbul Süper Amatör Ligde 16 takım normal sezonlarda gruplarını büyük bir mücadelenin ardından ilk ikide bitirdi ve Klasman Grubuna kaldı. Bu takımlarının tamamının gayesi bir üst olan Bölgesel Amatör Lige yükselmek.. Ayrıca İstanbul 2. Amatör Ligde sezon yeni başladı ve Covid-19 salgını nedeniyle durdu. 2. Amatör Lig ne olacak? Ya alt ligler: Sonlara doğru gelinen U191 Ligi, yeni başlayan U192 Ligi, birinci haftada duran U13 Ligi ve başlamayan U12 ve U11 ligleri ne olacak? Amatör branşlara yatırım yapan kulüplerimizin desteklenmesi noktasında ciddi bir eksiklik var. İstanbul’da Süper Amatör Ligde ligden çekilenler hariç 93 takım yarıştı. 16 takım final grubuna kaldı. Sözü edilmeyen 2. Amatör Ligde bile 179 takım yarıştı. Evet, her defasında üstüne basa basa söylüyoruz, sağlıktan ötesi yok, zaten İstanbul’da maalesef sahaya çıkacak olan futbolcuların sağlığına yönelik alınacak tedbir de yok. Ancak, bu kadar önemsiz hissedilmek ve kimsenin umurunda olmak ağır geliyor. Oysa her kulüp futbolcu transferleri ve diğer lisans ücretlerine Kulüpler para ödüyor. Misal veriyorum, Amatörler Ligler oyuncu aktarımına, lisans bedeli için Türkiye Futbol Federasyonuna ücret ediyor. İşin doğrusu amatör kulüplerin, sıfır lisans çıkartmak ve vize yaptırmanın haricinde TFF’de ücretsiz işlem yaptıramadığını unutmamak gerekir.
Amatör liglerde soyunma odaları her açıdan yetersiz
Virüs konusunda ülkemizin durumuna baktığımızda gidişatta çok net ve belirgin iyileşme var, ancak bu futbol gibi mücadelesi bol bir spor dalı için yeterli olur mu? Amatör ligler tescil mi edilecek yoksa kaldığı yerden devam mı edecek, SAL ve diğer alt ligler ne olacak? Artık bunların artık bir karara bağlanması gerekiyor. BAL maçlarının 18 Temmuz’da başlayacağı planlanıyor. Fakat yaz aylarında hava sıcaklığı ve nem oranı önemli etken olacak. Amatör takımların TFF’nin ilan ettiği protokolün amatör liglerde uygulanması kolay değil. İstanbul’da tesis anlamında ciddi sorunlar var. Amatör liglerde soyunma odaları her açıdan yetersiz. TFF’nin vereceği kararı bekleyen kulüpler ne yapacaklarını, nasıl bir yol haritasını izleyeceklerini bilmiyorlar. Haziran ayı geldi, futbolcuların bir şekilde maç performansını yakalaması gerekecek ancak bunun için en düşük 4,5-5 hafta gerekir. Bu nedenle futbolu yönetenlerin kafasını Süper Ligden kaldırıp biraz daha aşağıya, futbolun beşiği olan amatör liglere de yönelmesi gerekir.
Vedat Ateş