“Elimizin ve cebimizin el verdiği kadar vermeye çalışıyoruz”
İstanbul 1. Amatör Lig ekiplerinden İstanbul Malatyaspor Kulüp Başkanı Turgut Öztürk, İstanbul Malatya sporu ve sarı kırmızılı takımın ileriye dönük yapacağı projeleri cevapladı.
Turgut Öztürk Kimdir?
1974 Malatya Pötürge doğumluyum. Ticaretle uğraşıyorum. Amatör olarak futbol oynadım.
Yöneticilik yapmak nerden aklınıza geldi?
Futbola ara verdikten sonra futbol oynarken Harun Özkan hocam vasıtasıyla yöneticiliğe yönlendirildim.
İstanbul Malatyaspor’u kurarken amacınız neydi?
2003 yılından bu yana İstanbul Malatya’nın Yönetim Kurulunda görev almaktayım. Klişe laflar vardır, “Çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak spora yönlendirmek” ama çağımızın en büyük hastalığı maalesef sosyal medyalar ve cep telefonları ve bilgisayar oldu. Şimdi ve çocuklarımız bunlarda kopamıyor maalesef belli yaş gruplarına kadar iyi bir iletişim. Kursak da U16 ve U17 sonra çocuklara ulaşamıyoruz.
Görevinizi yerine getirdiğinize inanıyor musunuz?
Bunun içinde aileler ile birlikte hareket etme vakti geldi ve geçiyor bile. Bunun üstesinden geleceğiz. Ben kuruluşun birkaç ay sonrası katıldım. Gurbetteki hemşerilerimizin Malatya özlemi gidermek için üç beş gönüldaş bu yola çıktık ve halada üç beş gönüldaş olarak devam ediyoruz.
Malatyalı hemşerilerinizden destek alabiliyor musunuz?
Şunu söyleyeyim, ilgisiz alakasız bir gurbet takımı olarak İstanbul’da dört yüz bin hemşerimiz var. Ama ilgi çok az maalesef tek dileğim bu takımı bol lige çıkarmak tabi başarı merdivenlerini teker teker çıkmak. İlk önce Süper Amatöre çıkmamız lazım ve bunu da bu sene başaracağımıza inanıyorum.
İnişli çıkışlı bir grafiğiniz var neden?
Hedef devamlı yukarı ben hep ileriye baktım geleceğe şimdiye kadar alt yapıda yöneticilik yaptım. Başarılı geçen sezonlarım oldu. Şimdi de A takı seviyesinde bulunmaktayım. Bunu da başaracağıma inanıyorum. Takımı en iyi seviyeye yukarı liglere çıkarmaya çalışacağım. En büyük idealimde profesyonel bir takımda alt yapı sorumlusu olmak ülke futboluna iyi karakterli sporcular kazandırmak. Elimizin ve cebimizin el verdiği kadar vermeye çalışıyoruz. Tabi yanlışlarımızda oluyor çok çalışarak bunlarında üstesinden geleceğiz. Her şeyi doğru yapacağız diye bir şey yok bizde insanız hatalarımız oluyor. Her şeye yetişemiyoruz. Bizler fabrikatör değiliz. Futbolcularımızın hepsinin isteklerini yerine getiremiyoruz tabii.
Kulübün giderlerini nasıl karşılıyorsunuz?
En büyük sıkıntımız, para verdiklerimiz ve veremediklerimiz oluyor ama adaletli davranmaya çalışıyoruz yetebildiğimiz kadar. Futbolcu kardeşlerimize borçlu kaldığımız zamanlar oldu. Muhakkak haklarını helal etsinler. Bizlerde çocuklarımızın ve evimizin rızkını veriyoruz. Tek desteğimiz kendimiz fazlasıyla söz verenler çok ama ayaklarına gittiğimizde yalan oluyor. Ama destek verenlerinde ifade etmeden geçemeyeceğim. Kurulduğumuzdan beri en büyük destek MADEF’ten geldi. Bu bağlamda Dernek Başkanımı Yılmaz Durmuş’a teşekkür ediyoruz. Ayrıca ne kadar Başakşehir takımı olsak bile bize tesislerini ve sahalarını sonuna kadar açan K.Çekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e ve Küçükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneğine ve Başkanımız Seymen Gençtürk’e ne kadar çok teşekkür etsek azdır. Birlik diye nitelendiren güç bu olsa gerek. En büyük sıkıntı tesis, maddiyat, konaklama yeri göçebe hayat yaşıyoruz. Toplanacağımız yerimiz mevcut değil. Lisanslarımız kendilerimizde muhafaza ediyoruz. Maç formalarını bile yöneticilerin evinde yıkıyoruz ve bu bağlamda birçok sıkıntı çektiğimiz için yeri geldiğinde sözlerimizi yerine getiremiyoruz. Futbolcuların kafası rahat olmuyor.
Elimizde tutamıyoruz
Geçen sene Süper Amatörde tutunamadık. Çünkü güçlü değildik iyi bir kadro olmasına rağmen sıkıntı yaşadık ve devam edenlerde oldu bırakan arkadaşlarımızda oldu. Bırakan arkadaşlarda kimseye bir şey diyemiyorsunuz herkesin kendine göre hesabı ihtiyacı var. Kimseye de kırgın olamıyorsun. Onlarında ekmek götürmesi gereken birileri var. Maalesef artık iş Amatörde de para ile yürüyor. Dedim ya Napolyon para para, para belediye desteği ve devlet yardımı olmadan bu işler çözülmüyor zeka tesis olsa daha rahat edeceğiz. Alt yapıda kurup üst kategoriler için oyuncu yetiştirmek daha kolay olacak. Şunu da belirteyim tesis olsa inanıyorum ki birlik ve bütünlüğü bir çatı altında sağlayacağız. İnşallah bunu da başaracağımıza inanıyorum.
Kendi tesisiniz yok bununla ilgili ne diyeceksiniz?
Maalesef şunu söylemek istiyorum her şeyi belediyelerden bekliyoruz. Ama federasyon nezdinde kulüpler için saha-tesis çalışmaları ne yazık ki yok. Ama hazır olarak sahaların zeminini değiştirmek değil yeni tesisler kazanmak lazım gençlik elden gidiyor maalesef. Avrupa’daki sahalara baktığımızda spor koyları yapmışlar. Tüm ihtiyaçlar burada tedarik ediliyor. Sıra, sıra sahalar büyük takımlara bedelsiz arazi sağlıyorsa bizlere niye sağlamıyor. Çünkü bizler birlik değiliz onların gözünde Tv programlarında üstünden geçtiği amatör camiayız. Hep destek sözleri yalan yalan yalan. Ama inanıyorum ki çok yakın bir zaman da büyük bir ses getireceğimize bunun için ciddi bir eylem lazım. Sağlık sorunu söylemek bile istemiyorum. Çünkü yine çözümü bizlere kurs vererek bulmuşlar bizler zaten haftanın yedi günü sahadayız. Sahada okunmuş şifalı sularımız var Federasyon bir çağrıda da bulunmak istiyorum nasıl antrenörler den serfikası kurs belgesi isteniyorsa sahaya girecek yöneticiler içinde psikolojik destek serfikası kesinlikle istenmesi şart koşulması gerekir. Herkesin ayrı yollardan ve çeşitli hayat şartlarıyla mücadele ettiğimiz bu hayatta mutlaka psikolojik bozukluklar olmaktadır. Çocuklarımıza bunların yansımasına izin vermeyelim. Hiç olmazsa bu da zorunlu olursa ufakta bir psikolojik destek herkesi rahatlatacaktır.
Yılmaz Aktepe