Çocukları neden spora yönlendirmeliyim!
Bütün toplumların hedefleri arasında ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı nesiller yetiştirmek vardır. Ülkeler çocukluk çağı spor etkinlikleri ve faaliyetlerine büyük önem vermektedir.
Konu çocuk olunca çocukların aşırı yüklenmeli, stresli ve de canı pahasına kazanma arzusu yolu gösterilmeyip aksine çocuğun spora bir eğlence ve oyun unsuru olarak bakması ve bundan zevk alarak eylemini gerçekleştirmesi hedefi yol olarak gösterilmelidir. Amaç ve hedefler çocukların cardiovasculer sistemini (yürüyüş, bisiklet vb.) geliştirici ve güçlendirici, sinir-kas koordinasyonu, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik gibi motorik özelliklerini geliştirip bu doğrultuda ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı ve spor altyapısı olan çocuklar yetiştirerek hedefe doğru gidilmelidir.
Diğer en önemli konu ise spora yönelen çocukların gelecekte kötü alışkanlıklara yönelme eğilimi azalırken spora yönelmeyen çocukların kötü alışkanlıklara eğilimi artmaktadır. Spora yönelen çocuklar gelecek iş yaşamlarında da spora yönelmeyen çocuklardan daha başarılı olduğunu araştırmalar bize göstermektedir. Spor yapan çocuk yapmayana göre özgüveni yüksek, sorumluluk alma bilincinde, insan ilişkileri başarılı, liderlik gibi özelliklerini de ön plana çıkartır ve bu gelişimi devam ettirir.
Sizlere bir tavsiye çocuklarınız sizin istediğiniz sporu değil, kendi istediği sporu tercih etmeli ki büyüdüğünde de spor hayatını devam ettirebilsin. Çünkü sizin ona baskı yaptığınızı zorunlu olduğu için yapması gerektiğini düşünüp ilerleyen zamanla birlikte spordan uzaklaşacaktır.
Çocukluğun her döneminde farklı egzersizler yaparak gereken beceri neyse onu gerçekleştirmek gerekir. Sizlere birkaç tüyo veriyorum.
2-5 Yaş Arası: Fırlatma, yakalama, koşma, zıplama
6-8 Yaş Arası: Hedefe fırlatma, hedefi vurma, sporda temel hareketlere geçiş
10-12 Yaş Arası: Branşlaşmaya yönelik çok yönlü gelişim aşamaları gibi tüyolar sizlere biraz yardımcı olabilir.
Önemli bir dipnot! Spor okulları, spor kulüplerindeki Antrenörlerin nitelik ve özelliklerini öğrenin! Antrenörlük mesleğinin gereğini yapamayan kişi sayısı o kadar çok ki anlatamam…
Siz spor yapın ki sizi model alan çocuklarınızda sporu bir hayat felsefesi olarak görebilsin. Demir paslanır, insan yaşlanır
Hakan Nergis