Dolar 35,2839
Euro 36,7914
Altın 2.979,88
BİST 9.990,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Yağmurlu
İstanbul
8°C
Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 10°C
Pts 11°C

“Çekişmeler gençlik için değil, spor için değil”

A+
A-
07.08.2015

Tunaspor Kulübü eski Başkanı Haydar Uzun yaptığı açıklamada “İASKF, İl Temsilciliği ve TÜFAD gibi Kurumlar arasında maalesef çekişme var. Çekişme hep kısır. Çekişmeler gençlik için değil, spor için değil, saygı ve sevgi için değil” dedi.

Uzun yıllar futbol oynamış, ardından Yöneticiliğe soyunmuş, Kulüp Başkanlığının yanı sıra çeşitli STK’larda Yöneticilik yapmış olan Haydar Uzun ile bir söyleşi gerçekleştirdik…

Eski bir kulüp Başkanı olarak çeşitli kulüplerde görev almış birisi olarak İstanbul Futbolu nereye gidiyor?

Amatör futbolda güzel olan sizce nedir? Olması gerekenler nelerdir?
Amatör futbolda aşk, sevgiyle güzellikle başlar. Eskiden bizim zamanımızda insanlar yalın ayak ile spor yapıp futbol oynarlardı. Bugünse konum farklı bir noktaya geldi. Konumu değiştirmek çok zor olsa gerek. Çünkü her şeyin başında ve sonunda para konuşulmaktadır. Bana göre amatör liglerde Başkanlık yapan, yöneticilik yapan herkesin eli öpülesi diye bende geçer. Bu kişiler çocuklarına vermedikleri zamanları, insanlara yapamadıkları her türlü hizmetleri burada yaparlar. Kısaca, futbolun spor olarak yapılması gerekirken sporun amacı da sözü de değişmiştir.

“Bu bir eğitim meselesidir”
Eski bir kulüp Başkanı olarak ve yıllarca sporun içerisinde biri olarak, asıl olanın kulüplerin birbirlerini sevmesi lazım. Ben başımdan geçen çok küçük bir detayı sizlerle paylaşmak isterim. Biz eskiden İnönü Stadında sporcular olarak bir yerde toplanırdık. Futbolun havasını hep bir arada teneffüs ederdik. Kavgayı yapardık ama maç bittikten sonra dışarıya şakalaşarak giderdik. Ne zamanki Türkiye’de futbol kulüpleri kendi seyircileri ile oynayıp dış seyircileri yok ettikten sonra sporun içerisindeki olayın şekli de değişti. Bu bir eğitim meselesidir. Eğitimin olmadığı yerde sporda da gerekçeli olaylar farklı noktalara geldi. Şu anda da kavga ve patırtıların çoğaldığı görülüyor.

“Kulüpler belediyelere göre hareket ediyor”
Rantların çok olduğu yerlerde, amatör spor kulüplerin içerisinde de olayların farklı şekillerde olduğunu görüyoruz. Türkiye’de en büyük sıkıntılardan birisi siyasetin sporun içerisine girerek kulüplerin birliklerini oluşturmasıyla başladı. Çünkü evvelden bir arkadaş, bir Kulübün Başkanı oluyordu. O, Kulüp Başkanı etrafına 10 kişi alıp kulüp ortaya çıkıyordu. Kendi ceplerinden ödeyerek bir yerlere gidiyordu ve her kulüpte kendine göre bir yol çiziyordu. Şimdi ise tam tersi. Kulüp hangi bölgedeyse o bölgenin belediyesine sırtını dayamaya çalışan insanlar, sırtını belediyelere dayamayan kulüpler de o belediyenin hangi siyasete mensup olduysa ona göre hareket ediyorlar. İşte bunlardan kurtulabilirsek hiçbir problem kalmaz. Türkiye’deki sorun burada başlıyor. Amatör sporda aşk ve sevgiyi ortadan kaldırıyor. Doğru adam, doğru yerde değil. Doğru insan doğru yerde olamıyor. Kendisine özgü, kendisine saygı gösterecek noktalarda değil. Acaba nereden teyit alırım, nerden nasıl bir yere varırım. Nasıl yönlendiririm peşinde…

“Çekişmeler gençlik için değil, spor için değil”
Amatör Spor kulüpleri bu hale geldikten sonra da İASKF, İl Temsilciliği ve TÜFAD gibi çekişme var. Çekişme hep kısır. Çekişmeler gençlik için değil, spor için değil, saygı ve sevgi için değil! Kısaca bir anımı anlatmak isterim. “30 yıl önce Emirgan’da futbol oynuyorum. İstiklal kulübünde bir arkadaşımızla maç esnasında münakaşada bulunmuştuk. Üzerinden onca zaman geçmesinden sonra o arkadaşımızla bir ortamda karşılaştık. Ben kendisini tanıyamadım ve o beni tanıdı. Benim çok ihtiyaç duyduğum bir yerde bana resmen yardımcı oldu. 30 yıl sonra amatör kümenin içerisinden gelip hiçbir karşılık beklemeden sadece saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde bu anıyla karşılaştım. O gün de spor yapıyoruz. Bugün de spor yapıyoruz. Acaba karşılığını bugünkü yöneticiler duysa ne söylerler…

Erhan Harput

ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!