BİSK Düşmez ve Tanrıyaşükür’ü ağırladı
Beykoz İlçesi Amatör Spor Kulüplerini Destekleme Derneği (BİSK) Mübarek Ramazan ayı dolayısı ile iftar düzenleyenler kervanına dahil oldu.
Paşabahçe Stadı içindeki Pasha Garden İşletmesinde düzenlenen programa TFF İl Başkanlığına atanması beklenen Ali Tanrıyaşükür ile TASKK-İASKF Başkanı Ali Düşmez de katıldı. Beykoz İlçesi Spor Kulüplerinin temsilcilerinin ilgi gösterdiği programda, Kulüpler çeşitli konularda yorum ve eleştirilerini iletirken, TFF İl Başkanı Ali Tanrıyaşükür kendisine yöneltilen soruları içtenlikle cevapladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen iftara katıldığı için programa geç katılan Ali Düşmez geç saatlere kadar sohbet ortamında çeşitli konulardaki görüşlerini açıklayıp, kulüplerden gelen soruları yanıtladı.
Pasha Garden’de yenen iftar yemeğinin ardından koyu bir sohbet ortamı başladı geçtiğimiz haftalarda görevinden alınan Yemen Ekşioğlu’nun yerine TFF İstanbul İl Başkanlığına atanan Maltepe İdealtepe Başkanlığından tanıdık bir sima, İASKF Genel Sekreteri, İstanbul Amatör Futbol Camiasının Ali Babası Ali Tanrıyaşükür çeşitli konularda bilgi dağarcığındakileri programa katılan konuklara aktardı. BİSK Başkanı Asım Özdemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri ne davetleri için teşekkürlerini ileten katılımcılardan gelen sorular ile farklı bir boyuta geçen Tanrıyaşükür aktarımlarına devam etti.
Beyoğlu Belediye Başkanlığının iftar programından ayağının tozu ile Beykoz’a gelen TASKK-İASKF Genel Başkanı Ali Düşmez, Federasyonlarda geride bırakılan süreç ile geleceğe dönük düşünceler, projeler konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Beykoz İlçesinde her zaman ilgi çeken bir isim olmayı başaran Düşmez, Paşabahçe Takımında Futbol Oynadığı dönemdeki Antrenörü Nuri Kızıltan’a sarılıp hasret giderdi. Düşmez’e gittiği her etkinlikte yaptığı açıklamaların ardından gelen soru Beykoz’da yönetildi,
“Futbolcu Lisans ücretlerinden alınan paralarda indirime gidilmesi”
Bu soru karşısında hazırlıklı olan Düşmez yaptığı açıklamada, “Bakın burada şunu söylemek isterim ki biz geride bırakılan 3 sene zarfından 2 sene Lisans ücretlerini dondurduk, geçen sene ise 50 liralık bir indirime gidip 550 lirada tuttuk. Eğer ki biz bunu yapmayıp, bu güne değin olduğu gibi enflasyon rakamları da dikakte alınıp bir zam uygulasa idik, 550 lira yerine 1300 lira ödemek zorunda kalınacaktı. Kimse işin bu boyutunu dikkate almıyor. Hele ki geride kalan süreçte birçok devrim niteliğinde işler yapılmısa da bu tür toplantılarda bunlar gündeme getirilmez, teşekkür edilmez hep bu lisans parası gündeme gelir. –Efendim TFF zengin, bütçesi, geliri yüksek, amatörlere bunu yansıtmalı- deniyor, bizim 40 yıldır futbolun içinde yapılmamış konular parmak bastığımız, her TFF toplantısının son 15-20 dakikasında Amatör Futbol sorunlarının gündeme geldiği bir gerçek iken, hele ki başta üç büyükler –Bize ne amatörlerden, bizim sayemizde oluşan gelirlerden, yayın ihalelerinden gelen paradan amatörlere aktaramazsınız, amatörleri ben mi finanse edeceğim- dedikleri bir ortamda ben bu 50 liralık indirimin dahi 81 il, binlerce transfer lisans işlem bedeli söz konusu olduğunda çok büyük anlam ifade ettiği kanaatini taşımaktayım. Bu 50 lira ile ülke genelinde 7 milyonluk bir ödenekten kurtardık amatörlerimizi. Nedense bu hesapları herkes yapabilir de çıkıpta konuşmaz” diye konuştu.
“Spor ile siyaset aynı torbaya girmez, girmemeli”
“Kulüpler Birliği yapısına siyaset kesinlikle bulaştırılmamalı, siyaset STK ve Sporun emrinde olmalı” diye düşünmekteyim şeklinde konuşmasını farkı bir boyuta taşıyan Ali Düşmez, Türkiye’de ilk Kulüpler Birliği temelinin 31 yaşında faal futbolculuk döneminin ardından Başkanlığa geldiği Yeniköyspor döneminde atıldığını söylerken, “O zamanki amacımız birbirleri ile sorun, kavga yaşayan kulüpleri bir araya getirip kaynaştırabilmek, aralarındaki problemleri çözüp futbola odaklanmak olarak belirlemiştik. Daha sonraları aradan yıllar geçti Beykoz ile başlayan ilçelerde Kulüpler Birliği yapılanmaları peş peşe geldi. Spor ile siyaset aynı torbaya girmez, girmemeli de bunu aynı torbaya sokan da namerttir. Ben Sarıyer’de yönetimde görev yaparken 5 ayrı Belediye Başkanları ile çalıştım. Sporu seven değer veren ve katkı sunan Belediye Başkanları olduğu gibi spor ile hiç işi olmayanları kulüpler dikkate almayan muhatap kabul etmeyenler de mevcut. Ben kurumlar arasında diyalogların her zaman açık olmasından yanayım. Sorunlar çıkarsa da bu karşılıklı hoşgörü, anlayış temelinde çözüme kavuşmalı. Siz sadece İstanbul odaklı konua bakmayın, bunun 81 il üzerinden değerlendirin… Boş vakitlerini, uykuda, bilgisayar alemlerinde geçiren müthiş bir genç kesim var… Yerel yönetimlerden buralara katkı yapılması adeta bir zorunluluk halini almış durumda” diye konuştu.
“Kitapçığı okudukları konusunda şüphelerim var”
Toplantıda bazı kulüp temsilcileri liglerin başlama tarihleri başta olmak üzere eleştirel fikir beyanında bulunurken, Ali Düşmez, “Biz her şeyi Kulüplerimizin ortak noktada buluştukları hususları dikkate alarak gerçekleştirmekten yanayız. Önceki dönemlerde bir konu ile ilgili etkilerden muhatap olunacak kişi bulunamazdı. Şimdilerde hukuksal sorunlara dahi yardımcı olacak birimlerimiz mevcut. Lig maçları başlamadan birkaç gün öncesi ancak çıkan kitapçık, son yıllarda erkenden basılıp kulüplere dağıtılmakta, digital ortamda yayımlanmakta. Fakat kulüplerimizin bunları okuyup okumadıkları konusunda bile şüphelerim var. Aslında bizlere, arkadaşlarımıza yöneltecekleri soruların her bir cevabı o kitapçıkta bulunmakta. Yeri gelmiş iken söyleyeyim biz bir devrim yaptık derken bazıları anlamazlıktan gelmekte. Düşünün bir amatör maç sonunda yaşanacak olay, sorunlar karşısında TFF Tahkim Kuruluna bile kendi açınızdan diğer aşamalarda sonuç alamdıysanız bile müracaat hakkını elde ettiniz” şeklinde konuştu.
Beykoz Kulüpler Birliğinin iftar programı geç saatlere kadar yöneltilen sorular ve aktarılan düşüncelerin ardından günün anısına çektirilen fotoğraf karesinin ardından sona erdi.
Talip Ercan