Dolar 34,2168
Euro 37,1233
Altın 2.983,70
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

Altınovaspor mecburen taşımalı eğitime geçti

A+
A-
17.10.2019

İstanbul’un alt yapıda en başarılı Kulüplerinden olan Altınovaspor, sahası kapatıldığı için futbolcularına başka sahalarda eğitim vermeye başladı.

Tozkoparan Mahallesi Cevat Açıkalın Caddesi No: 1 Güngören adresinde yer alan ve Bakırköy eski Belediye Başkanı Kemal Naci Ekşi’nin yaptırdığı Altınova Doğan Albayrak Spor Tesisleri, Güngören Belediyesi tarafından zemininin değiştirileceği gerekçesi kapatıldı. İşin tuhaflığı tam da burada başlıyor.

Adı sıkça kentsel dönüşüm ile anılan ancak mahalle sakinlerinin mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldığı Tozkoparan’da yer alan Altınovaspor, amatör bir spor kulübü nasıl olmalıysa tam da bu doğrultuda davranıyor. Sarı-Yeşilli ekibin Kulüp Başkanlığını Çetin Albayrak yapıyor. Albayrak, Başkanlık görevine geçtiğimiz yıl vefat eden ağabeyi Doğan Albayrak’ın ardından yapılan Kongrede 89 üyenin oy birliği ile getirilmiş. Sahasında A takım ile diğer kategorilerdeki 8 takıma antrenman yaptıran Altınovaspor’un tesislerinde hafta sonları ve sıkça da hafta içinde TFF tarafından resmi müsabaka oynanıyor.

Mimar Yahya Baş Stadı yıkılacak
Güngören’de futbol anlamında hali hazırda ciddi bir saha sorunu var. Köyiçinde bulunan Güngören Stadı 2014 yılından bu yana bir türlü bitirilemedi. Güngören eski Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman 5 sene önce, “Güngören’deki Spor Kompleksinin bir an önce tamamlanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” demişti ancak artık Belediye Başkanlığı koltuğunda Bünyamin Demir var… Güngören’de 12 amatör takım var ancak bir tane saha kaldı; Güneştepespor Tesisleri… Bu sahada ise tam 12 takım çalışıyor. Güngören Stadının Şubat 2020’de bitmesi ön görülüyor. 15 Temmuz Spor Kompleksi Mimar Yahya Baş Stadı ise zemini çim olduğu için sıkça kullanılamıyor zaten bu tesisin yıkılıp millet bahçesi yapılacağı iddiaları var ve İBB Meclisinde bu konu gündem maddesi olacak. Altınovaspor sahası da kapatılınca Güngören Kulüpleri için zorunlu göç başladı.

Kulüplere çoğu zaman araç verilmiyor
350 bin nüfuslu Güngören amatör takımları bitme ve tükenme noktasına geldi. Güngören takımları son zamanlarda iç saha maçlarını Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Esenler Sahalarında oynuyorlar. Misal veriyorum Güngören Belediyespor U12 takımı iç saha maçını Gaziosmanpaşa ilçesindeki Kazım Karabekir Mevlana Sahasında oynuyor. Tüm Güngören takımları iç saha deplasmanlarda oynamak zorunda. Altınovaspor geçen hafta Sultangazi Seyit Ateş Stadında rakibine ev sahipliği yapmıştı. Güngörenspor A takımı ise Gaziosmanpaşa Albayrak Sahasında Kağıthane takımı Yeni Ortabayır ile karşılaşmıştı. Güngören Doğuş ise Gazi Mahallesi Stadında Küçükçekmece İY ile sözde ev sahibi olduğu maçta oynamıştı. Açıkça söylemek gerekirse Güngören takımları mağdur. Konuştuğum bazı tarafsız kişiler “Belediye Başkanı Bünyamin Demir iyi niyetli bir kişi ancak Belediye’nin ciddi borçları var ve tasarruf tedbirleri uyguluyor. Hatta Kulüplere maçlara gidilmesi için çoğu zaman araç verilmiyor. Belediye tam olarak 30 maça toplam 4 araç verebiliyor. Bu da Kulüpleri zorda bırakıyor” şeklinde konuşuyorlar.

Sözleşmenin bitimine 8 ay kala işler değişti
Altınovaspor, Altınova Doğan Albayrak Spor Tesisleri için yıllardır İBB’ye ve Milli Emlak Müdürlüğüne kira ödüyordu. Daha önce Maliye Bakanlığına bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğünden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili oldu. Altınovaspor 90’lı yıllardan bu yana tesis için kira ödüyordu. Saha Büyükşehir Belediyesi tarafından spor alanı olarak istimlak edilmişti. Altınovaspor son 5 yıldır tesis için kira ödemedi çünkü tesisin kullanım hakkını Güngören Belediyesi aldı. Bir başka sorun daha var. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, tesisin dışında, Kulübün kullanmadığı atıl alanlar için Altınova Spor Kulübü’ne 10 yıllık geri dönük olarak cezai işlem uyguladı. Bu cezanın anaparası 200 bin TL idi. Ancak Kulüp bu duruma tepkili zira, ceza kesilmesine sebep olan alanlar açık alan ve Kulüp buralarda söz sahibi değil. Tesisi İBB’den 5 yıllığına kiralayan Güngören Belediyesi sözleşmenin sona ermesine 8 ay kala Belediye, “bu tesisi biz yapacağız, üst kullanım hakkını da alacağız” diyerek saha zemininin yenilenmesine izin verdi. 3 hafta önce zeminin halısını değiştirmeye hazırlanan Altınova, bu gelişmenin ardından sahasını kullanamaz duruma geldi. Güngören temsilcisi, bunun üzerine Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesindeki halı saha çalışmalarını yapıyor. Buraya gitmek için de servis tutuyorlar. Ancak Üniversite yönetimi Kulübe bir süre vermiş ve bu süre sona erdiğinde Altınovaspor sporcularına antrenman yaptıracak bir tesis bulmak zorunda. Güngören’deki tesislerin durumu göz önüne alındığında başka bir ilçede saha aramak zorunda kalacakları gibi duruyor.

Belediye neden bu kararı aldı
Yaptığım araştırmalar göre, Altınova Doğan Albayrak Spor Tesislerinin akşam saatlerinde bir işletmeciye verildiğini öğrendim. Güngören Belediyesinin tepkisinin de buna olduğu ileri sürülüyor. Altınovaspor yönetimi ise işletmeciden alınan kiralama bedelinin sadece Antrenörlerin maaşlarını karşıladığını ifade ediyor. Tesis için geçmiş zamanlarda ecrimisil ödediklerini belirten Kulüp yetkilileri, Güngören Belediyesinin düşüncesinin sahadan elde edildiği zannedilen geliri yönetmek olduğu iddiasında… Açıkçası Güngören Belediyesi 5 yıllık kullanım hakkına sahip olduğu bu tesisi kendisi işletmek istiyor. Ancak ortada bir sorun var. Güngören Belediye ile Altınovaspor arasındaki yapılan sözleşmesinin bitmesine 8 ay kaldı. Bu tesis ihaleye verilse en az 3-4 ay sürer. Sözleşme sona erdiğinde sahanın gerçek sahibi konumundaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu tesisi yeniden Altınovaspor’a ya da başka birisine verebilir. Altınovaspor ise İBB’den bu tercihini kendilerinden yana yapacağını düşünüyor çünkü daha önce İBB’nin mevcut yönetimi ile yapılan görüşmelerden bu kanıya varmışlar.

Siyasi çekişme olabilir
Geçmiş zamanda Bakırköy Mahmutbey Bucağına bağlı olan Güngören Köyünde Belediye örgütünün ilk kuruluşu 1966 yılında olmuş, 1981 yılında İstanbul Belediyesine bağlı bir Şube Müdürlüğü, 1984 yılında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Bakırköy İlçe Belediye Başkanlığı’nın bir şubesi haline getirilmiş. Yine aynı tarihte köy statüsünden çıkarılarak Bakırköy ilçe merkezinin bir mahallesi yapılmış, 1992 yılında ise ilçe yapılarak Büyükşehir Belediyesine bağlı Güngören Belediyesi kurulmuş. Bir iddiaya göre Güngören Belediyesi ile Altınovaspor yönetimi arasındaki ihtilafın siyasi nedenleri olabilir çünkü 1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe yapılan Güngören Belediyesini uzun yıllardır Ak Parti kadroları yönetiyor. Altınovaspor Kulüp yönetimi ise yıllardır siyasi görüşü Cumhuriyet Halk Partisine yakın Başkanlar tarafından yönetildi. Mevcut Başkan Çetin Albayrak da CHP’den Meclis Üyeliği yapmış bir isim. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir ile görüştüklerini belirten Başkan Albayrak, olumlu hiçbir gelişme olmadığını ve Belediyenin saha ile ilgili tavrının net olduğunu aktarırken, “Burada anlam veremediğimiz olaylar oluyor. Biz yıllardır spora hizmet ediyoruz, aksine iddia eden varsa gelsin. Burası spor kulübü, her kesimden çocuklar var. Her mezhepten aileler var, biz asla kimseyi ötekileştirmedik. Bu bize yakışmaz, eski Başkan olan rahmetli ağabeyim ve ondan önceki başkanlar da bu mantık ile Kulüpte yöneticilik yaptı. Üstüne basa basa söylüyorum, ‘Altınovaspor’un bu sahadan rant elde ettiğini iddia eden müfteridir. Cebimizden verdiklerimizin haddi hesabı yok. Ancak çirkin şeyler, tuhaf sözler işitiyoruz. Benim takımdaki tüm Antrenörlerim namazında insanlar. Bizim siyasi kimliğimiz hep geride durmuştur. Biz Kulüp yönetiyoruz ancak Belediyenin bize karşı ters bir tutum takındığını herkes görüyor. Bu işlerin diyalog ile ortak bir yol izlenerek çözülmesi gerekir, aksi durum en başta çocuklarımıza, sonra da Tozkoparan halkına zarar verir” dedi.

Ali Kemal Demir


ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!