Dolar 35,1436
Euro 36,6849
Altın 2.977,82
BİST 9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Yağmurlu
İstanbul
8°C
Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Lige katılım paralarının kaynağı belli oldu

A+
A-
07.11.2018

2017-2018 sezonunda ülkemizin 81 ilinde amatör futbol müsabakaları düzenlendi. 306.500 amatör futbolcu ve 16.325 takım bu liglerde mücadele etti. TFF’nin resmi kayıtlarına göre toplamda 98.500 civarında müsabaka oynatıldı.

“2018-2019 sezonunda Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar” kitabının önsözünü yazan, daha doğrusu bir önceki metin üzerinde basit oynamalar yapan Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşler Kurulu Başkanı Ali Düşmez, “amatör lige katılım ücretlerine son bir kaç yıldır ücret artışı getirmeyen Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören ve Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum” ifadelerini kayda geçirdi.

Kürek Federasyonundan TFF İcra Kurulu’na
Kürek Federasyonu temsilcisi olarak İstanbul ASKF’ye adım atan Ali Düşmez, gelişen zamanda gayretleri sayesinde Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’na ve nihayetinde TFF Yönetim Kurulu’na kadar yürüdü. Aslında, TASKK Başkanının TFF’de İcra Kurulu Üyesi olması bence çok yanlış bir karar. Sporla ilgili Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu durumundaki Dernekler Kanununa göre kurulmuş örgütün Başkanı, üst makamda İcrada yer alırsa kendi Kurumunun hakkını ne kadar koruyabilecek?


İstanbul’un Amatörlerinin sorunları çok
İstanbul Amatörleri hakkında yazılacak çok şey var. Bölgesel Amatör Ligdeki İstanbul takımlarının mağduriyeti, Süper Amatör Ligde çekilenler hariç kalan 93 takımdan sadece 3’ünün doğrudan bir üst lige çıkacak olması, BAL Statüsünün ligin başlamasına 2 gün kala ilan edilmesi ve statüsünün oyuncak gibi her sene değişmesi. Ayrıca teknik adamların mağduriyeti ve bu meslek grubunun halen kabul edilmemesi. Antrenörlerin özlük hakları, Kulüplerin hakları, futbolcuların bazı Kulüpler tarafından mağdur edilmesi. Yaşı küçük futbolcuların transfer serbestliğinde yine bazı Kulüplerin ilginç tutumları ve futbolcu velilerinin çılgınca hareketleri gibi çok sayıda sorunu olan Amatörlerin hakkını arayacak birinci kişinin TFF’de İcra’da yer alması Hakim ile Savcı’nın aynı kişi olması gibidir…

Evet,  biz geri dönelim. Başlıkta ne söyledik; Lige katılım paralarının kaynağı belli oldu…

Önce yatırıp sonra geri aldılar
İstanbul’da 800’ü aşkın Spor Kulübü var. İhtisas Kulüplerini saymadan bu hesabı yapıyorum. Kulüplerin her biri katılım parası olarak 400 TL’yi TFF’nin Garanti Bankası ile Amatör Federasyonun İş Bankası Yeniköy Şubesi hesabına ayrı ayrı yatırdılar. Sonra bu dekont ile İstinye Orhan Saka Amatörler Evine gidip, yetki verilen görevliye (Sarıyer Kulüpler Birliği Başkanı ve İASKF görevlisi Cemal Kabil’e) dekontu ibra edip 400 TL’yi imza karşılığı elden teslim aldılar. Kulüplerin yatırıp sonradan geri aldığı bu parayı İstanbul’da kim karşıladı? TFF mi, İstanbul ASKF mi yoksa TASKK mı? Hayır, elbette Kulüpler bu parayı ceplerinden verdiler. Nasıl mı? Onu anlatacağım…

‘Katılım bedellerini ödeyeceğiz’ dedi ve ödedi
İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ali Düşmez, Orhan Saka Amatörler Evinde geçen Ramazan ayında gerçekleşen iftar yemeğinde “Önümüzdeki sene İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunun 40. yıl dönümü. ”Amatör Spor Kulüplerine bazı yardımlar alıyoruz. O yardımlar bir havuzda birikiyor ve kulüplere dağıtmak istiyoruz. Bütün katılım bedellerini Amatör Federasyon o fondan ödeyecek. Yani önümüzdeki sene burada makbuzlar kesilecek ve biz onu karşılayacağız.” demişti.

Hangi fon? Havuz nedir? Onları anlatacağım…
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Toto Teşkilatı Genel Müdürlüğü üzerinden Amatör Kulüplere maddi yardımlar yapılıyor. Bazı Kulüpler, Spor Toto’ya doğrudan başvuru yapıyor. Çok sayıda Kulübün bu sayede maddi yardım aldığını Kulüplerin kendi beyanlarından da kesin olarak biliyoruz. Zaten, tesisinde Spor Toto levhasının asılı olduğunu gördüğünüz bir Kulüp varsa bilin ki, bu Kulüp Spor Toto’dan maddi destek almıştır. Bazı Kulüpler ise Spor Toto’dan maddi yardım temini için İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na başvuru yapıyor. TFF İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez’in Başkanlık ettiği İstanbul ASKF’nin, kendisine başvuran Kulüplere, “bu yardımın bir miktarını Lige katılım paralarının ödenmesi için geri verir misin?” teklifinin kendi beyanı olduğunu özellikle belirtmek isterim. Maddi yardım için İstanbul ASKF’ye başvuran ve ‘belli bir meblağı ASKF’ye vermeyi kabul eden’ Kulüplerin evrakları Spor Toto Teşkilatı Genel Müdürlüğü’ne gönderiliyor. İstanbul ASKF’nin referans olduğu Kulübün Halk Bankası hesabına bir süre sonra uygun görülen miktarda maddi yardım yatıyor. Bu para, 40 bin TL ile 25 bin TL arasında değişiyor. Birinci ağızlardan edindiğim bilgiye göre bankadan parayı çeken Amatör Kulübün yetkilisi daha sonra İstanbul ASKF’ye giderek, aldığı paranın belli bir yüzdesini elden teslim ediyor.

Sorularıma cevap bekliyorum
İstanbul ASKF ve TASKK Başkanı, TFF Amatör İşler Kurulu Başkanı Ali Düşmez’e bir vatandaş olarak soruyorum ve suallerime cevap bekliyorum;

1) Görevde olduğunuz süre zarfında İstanbul’da kaç tane Amatör Spor Kulübü, Spor Toto Teşkilatı Genel Müdürlüğünden maddi destek aldı? Bu Kulüplerin kaç tanesi için siz aracı oldunuz?

2) Sizin aracılığınız ile Spor Toto Teşkilatı Genel Müdürlüğü’ne başvuran Kulüplerden ‘yine Kulüplere destek olunması maksadıyla’ para aldınız mı? (Aldığınızı kendi Yönetim Kurulu toplantınızda kabul ettiğinizi sağır sultan bile duydu artık. Sizin her zamanki gibi samimi cevap vereceğinizi biliyorum) Pekala sizin ‘havuz’ dediğiniz bu fonda biriken toplam miktar ne kadar?

3) İstanbul ASKF olarak bu paraların geri dönüşlerinden size net olarak ne kadar meblağ, ilgili İstanbul Kulüpleri tarafından geri ödendi?

4) İstanbul’da, 2018-2019 futbol sezonunda Kulüplerin lige katılım paraları ne kadar tuttu? Havuzda toplanan para ile ‘biz ödedik’ dediğiniz lige katılım bedellerinin miktarı kesin olarak ne kadar?

5) Kulüplerden ASKF’ye ‘lige katılım bedeli için’ geri alınan bu paraların bu şekilde transferi yasal mı? Dernekler kanunu buna müsaade ediyor mu? Aynı şekilde bankadan dekont ile gelen Kulüplere elden verilen 400 TL için nasıl bir işlem uyguladınız? Kulüplerin İstanbul ASKF’ye elden para vermesi rutin bir uygulama mı? Ne zamandan beri bu işlem sürüyor?

6) Bir Kulüp, aldığı yardım parasının yarısına yakınını İstanbul ASKF’ye (sizin ifadeniz ile yardım alamayan diğer kulüplere faydası olsun diye) geri vermeyi kabul ediyorsa demek ki bu Kulüplerin ihtiyacından fazlası Gençlik ve Spor Bakanlığından isteniyor. Burada Devletin Bakanlığına gerçek dışı beyan olmuyor mu?

7) Bu para transfer işlemlerinden konunun birinci derecede muhatabı olan Gençlik ve Spor Bakanlığının bilgisi var mı?

8) Çaresizlikten ve kısa vadeli günü kurtarmaya yönelik çalışmalardan dolayı bunalan ve çözümü bu şekilde bulan Kulüplerden belli bir miktarı geri istemek ASKF’lerin görevleri arasında var mı?

9) İstanbul’un belli başlı ilçelerindeki muhtelif Kulüpler bu şekilde yardım aldığını ve bunun belli bir miktarını İstanbul ASKF’ye geri verdiğini bağıra bağıra söylemeye devam ediyor. Usulen bu işler doğru mu, Kulüpler sizce bu paraların belli miktarını gönül rızasıyla mı geri ödüyor?

10) Gençlik ve Spor Bakanlığı’na maddi yardım için başvuranlar arasında geçmiş yıllardan dolayı TFF’ye borcu olan Kulüpler var mı? Şayet var ise bu Kulüpler maddi yardım alamazlar. Ancak bazıları aldıklarını dile getiriyor. Öyleyse bu işlerde paravan olarak kullanılan uygun Kulüpler kimlerdir? Bu Kulüplerin de bu işlerden maddi kazancı oldu mu?

11) Bu güzel ülkenin çocuklarına sahip çıkan ve bu uğurda parasını, zamanını ve enerjisini harcayan, çocuğundan kısıp, futbolcusuna veren Kulüplerin Lige katılım bedeli vermesi ne kadar doğru? Aslında olması gereken, bu Kulüplerin lige girdikleri her yarışma kategorisi için TFF’den ücret alması değil mi?

Bütçe kaynakları ve harcamalarını açıklamanızı bekliyorum
Sayın Düşmez, sizin, şeffaf ve hesap verebilir bir Başkan olduğunuzu düşünüyorum. İstanbul ASKF’nin bütçe kaynakları ve harcamalarını kamuoyu ile açık ve eksiksiz bir biçimde paylaşmanızı bekliyorum. 7 yıldır Başkanlık yaptığınız İstanbul ASKF’nin gelir kaynakları ve harcamalarına ait belgelerle birlikte kamuoyuyla paylaşılması şeffaflık, dürüstlük ve hesap verilebilirlik açısından oldukça önemlidir. Bu şekilde davrandığınız takdirde ‘İstanbul ASKF benden para aldı’ diye yakınan Kulüplere de kesin bir mesaj vermiş olacaksınız.


Kimsenin zan altında kalmaması gerekir
İstanbul’daki amatör kulüplerin birçoğu, ecrimisil, bir türlü düzelmeyen kötü mali tablo, futbolcu giderleri, finansal kaynak sıkıntısı, transfer gelir ve gider dengesindeki gider fazlası ve diğer masraflar sebebiyle zor durumda. Birçok kulüp dernek statüsünde olduğu için doğrudan Bankalara başvurmayıp, Yönetim Kurulu içindeki vergi levhası, kazancını belgeleyebilen ve iş yeri sahibi Yöneticilerin bankalardan çektiği krediler sayesinde ayakta durma çabasında. Kulüpler artık sponsor desteği ve gelir getirici kaynaklara Kulübün sportif yönetiminden daha fazla vakit ayırmakta. Bu durumdan bakıldığında küçük de olsa Kulüplere yardımcı olunması güzel ve takdire şayan fakat bir ilçede kulüp Spor Toto Teşkilatı Genel Müdürlüğünden maddi destek alır da diğerleri almazsa şayialar çoğalıyor ve kişiler hak etmediği halde zan altında bırakılmak istenir.

Bu söylentilerin bazılarında ise net olarak “İstanbul ASKF kendisine yakın Kulüplere yardım ediyor” kelamı geçiyor. Sizin kamuoyunu doğru ve eksiksiz bir bilgilendirme ile bu çekiştirmelerin önünü kesmenizi bekliyorum.

Ali Kemal Demir

ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!